Thomas Olufsen
(Omkr 1620-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Ukendt

Thomas Olufsen

  • Født: Omkr 1620
  • Ægteskab: Ukendt
Billede

punkttegn  Notater:


Kildsig i Brejning sogn

For ca. 200 år siden da Stavnsbåndet blev ophævet, var der 3 gårde i Kildsig.
"Store Kildsig" = nu Kildsiggård, Kildsigvej 21. "Lille Kildsig" = nu Dalstrup, Kildsigvej 17. "Kildsig Mose" = nu ingen navn, Kildsigvej 19.
Går vi 500 år tilbage i tiden, var der nok kun en gård, og det mest sandsynlige er vel at den har ligget omtrent hvor Kildsiggård nu lig-ger. Der har været flere hundrede tdl. til gården, men kun få tdl. har da været opdyrket. Det var jo vigtigt at ejendommene lå'ved et vandløb, og på de lave arealer har der jo nok været mere græs til fårene, end på de høje arealer hvor lynden dominerede. Der har nok også boet en selvejer i ejendommen. Men desværre varede selvejet ikke ved.
Efter Bondeoprøret og Reformationen 1534-36 blev mange bønder hals-hugget. Her i Vestjylland sluttede bønderne sig til oprøret. Straf-fen var halshugning, men da jorden jo skulle dyrkes, fik en del jo lov til at leve - og blive på deres gårde, mod at betale en bøde til kongemagten. Bøden bestod som regel af et eller to kreaturer, og samtidig mistede de ejendomsretten. Ejendommene blev lagt under herregårdene,og sådan blev det de næste 250 år.
Hvornår Kildsig er blevet delt i 3 gårde, er der ingen der ved, men vi ved det er sket medens herremanden på Brejninggård ejede gården. Det er jo nok sket fordi herremanden har manglet ejendomme til fæs-ternes sønner. Han ville jo helst beholde dem inden for sit territorium, for at have nok til hoveriet og soldatertjeneste.
Stavnsbåndets ophævelse gjorde jo ikke bønderne til selvejere, men Landboreformerne der blev indført ved samme tid, bevirkede jo, at over en længere årrække blev bønderne selvejere. Det var i 1788 stavns-båndet blev ophævet. Gårdene i Kildsig var blandt de første der blev fri fra Brejninggård, det skete i 1794-
Både Lille Kildsig, Kildsig Mose og Store Rudmose, samt Vesterbæk-gård, blev da købt fri af folk fra den slægt vi beskæftiger os med.
Heldigvis var Brejninggård, ved den tid ejet af slægten Albertin, de lånte bønderne penge til at købe deres gårde for, og der er vist ikke et eneste eksempel i Brejning på, at nogen igen har opgivet selvejet, i modsætning til mange andre steder.
På den jord der dengang hørte til Kildsig, er der i dag over 20 ejendomme.

Lille Kildsig
Den af gårdene der længst har været beboet af en og samme slægt er nok Lille Kildsig.
Ja, ingen ved hvornår den første af denne slægt har bosat sig i gården.
Den første vi kender navnet på er, Thomas Olufsen, Han er født ca. 1620, og det vides med sikkerhed, at han boede i gården 1 okt.l66l.
Foruden at være landmand var han også feldbereder (garver).
Det var ellers et håndværk, der var forbeholdt folk med borgerret i Købstæderne.
Den næste fæster i gården blev hans søn, Peder Thomsen, han er født ca. 1655, og han døde på gården i dec. måned 1719.

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Feldbereder (=garver) og fæstebonde: Lille Kildsig i Brejning sogn.


Billede

Thomas blev gift med.




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Seneste opdatering: d. 29. juli 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia