Thomas Olufsen
(Omkr 1620-)
Peder Thomsen
(Omkr 1655-1719)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Anna Madsdatter

Peder Thomsen

  • Født: Omkr 1655
  • Ægteskab: Anna Madsdatter omkring 1707
  • Død: Dec. 1719, Kildsig, Brejning sogn i en alder af ca. 64 år
Billede

punkttegn  Notater:

Peder overtog fæstet af Lille Kildsig efter sin far.
Det ser ud til at Peder Thomsen var en velhavende mand, idet han foruden 2 trækstude, havde 2 heste, det var der ikke mange der havde på den tid.
Hestene var sorte, den ene var 4, den anden 16 år. Han havde også 2 sorte
køer, 1 hvid ko med sort hoved og 1 kringelhornet ko.
Foruden nogle kalve havde han også 12 får og et svin.

Peder Thomsen var gift med Anna Madsdatter fra Piilgård, hendes far hed Mads Hansen. Peder og Anna fik 4 børn: Sidsel f.1709, Bar-bara f.1711. Karen f.1715, Thomas f.1717, sidstnævnte var kun tre år da hans far døde, han blev senere fæster i Vesterbækgård.

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Fæstebonde og feldbereder i Kildsig, Brejning sogn.

• Skifte. I Brejningsgaards gods skifteprotocol.1719-1815 pag 2 er der indført følgende skifte efter Peder Thomsen.
Anno 1720 .19 jan.
Kielsig i Brejning sogn på hosbonden velænder Johannes Muller til Brejningsgaards hans Fuldmægtig Pedert Stephansen med 2 tiltagne mænd Naunlig Christen Espesen i Brejning Præstegaard og Jesper Christensen af kongens brig stervboen efter afgangen Peder Thomsen.
Felbereder ,som boede og døde i fornævnte Kielsig at registrere og vudere samt den fordrede og pågående gield,imod boet midler at liqvidere ,det øvrigt som kan blive i behold imellem efterladte enke Anne Madsdatter og til håbe avlede børn , nemlig 1 søn 3 døtre .Thomas 3 år Karen 5 år Barbara 9 år Sidsel 11 år.
At skifte og dele ved samme skifte holdelse var mødt og nærværende tilstede på enkens vegne hendes fader Mads Hansen som hendes og på børnenes Christen Thomsen.
Skiftets Indtægter blev sat til 186 rgsd.og udgifter til deling arvinger imellem blev der 121 rgsd..
Nok blev enken tilspurgt om hun dette sted længere ville vedblive og svare hosbond til sin årlig afgift og hoveri samt contributioner og stedet ved forsvarlig magt at holde så at hosboden kan være og blive i så måde skadesløs holdet hvorpå enken Anne Madsdatter sig erklæredestedet at vedblive og svare både hosboden og kongen så intet skal være klager.
Og som enken Anne Madsdatter beholde denne boes hele samlede midler ,som foran er specificeret i denne forretning,så haver hun ikke allemiste af Christen kierlighed lover og indgåed at forsyne førnævnte hendes børn med en christelig optugtelse fornøden klæde og føde intil sønnen bliver nogenledes voxen og pigebørnener sålænge og indtil de deres klæde og føde hos fremmede selv kan fortiene i henseende de alle endnu ere så umyndige og når sønnen når sin myndige år efter loven.
Og pigebørnene kommer i ægte stand om gud vil,de lever nyder en hver af deres moder hvis de i dag arveligen er tilfalden imidlertid bliver samme deres tilfalden arveparter dog hos moderen uden renter.
Bestående ellers eragterde Peder Stephansen fornøden på hosbodens vegne at beskikke og
foChristen Thomsen felbereder Webek at værge sønnen Thomas Pedersen og Karen
Pedersdatter samt Niels Madsen i Raunsburg for Sidsel og Barbara Pedersdatter og haver enhver af dem at have indseende med bemeldte umyndige midler at deraf intet forødes således som de i sin tid vil til andsvarlig være og denne skifte sluttet og tilendebragt og i alle måder rigtig omgået bekræfter under vore hænder.
Datum Kielsig P Stephansen.Som enkens laugværge Mads Hansen.Christen Thomsen
Vurderingsmænd: Christen Espesen. Jesper Christensen


Billede

Peder blev gift med Anna Madsdatter, datter af Mads Hansen og Ukendt, omkring 1707. (Anna Madsdatter blev født omkring 1685 i Piilgaard?, døde i Jul. 1744 i Kildsig, Brejning sogn og blev begravet i 1744 i Brejning.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Seneste opdatering: d. 29. juli 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia