Peder Nielsen Donsig
Karen Sørensdatter (Skophus)

Peder Pedersen Donsig
(1814-1900)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Karen Pallesdatter

Peder Pedersen Donsig

  • Født: 25 Feb. 1814, Kollund Nørgaard
  • Døbt: 7 Apr. 1814, Rind
  • Ægteskab: Karen Pallesdatter den 10 Apr. 1840 i Rind
  • Død: 12 Apr. 1900, Kollund i en alder af 86 år
Billede

punkttegn  Notater:

Om dette ægtepar fortæller H. P. Hansen i bogen "De gamle fortalte II": "Karen Dinesen (datteren) kan lige mindes sin bedstefader, gamle Pæ Donsig, og hun siger, at han var en krumbøjet mand, der stavrede om i læderbukser og do trøje. Hun mindes ogsaa, at stuehu-set i Nørgaard var bindingsværk; men dette og et andet hus blev bygget om, og de brændte selv stenene. Hendes fader trak nogle unghøvder rundt i en æltekugle, medens moderen smed sand og vand paa. Man hjalp trofast hinanden baade ved det ene og det andet dengang. Ja, hendes bedstemoder Karen Skaaphus, klinte endog selv en skorsten op i Sandgaard, ef-ter hvad afdøde P. Sørensen Fløe fortalte mig". H. P. Hansen fortsætter: "Hjemme var Karen naturligvis hyrdepige som lille. Hun drev faarene, et halvthundrede stykker, ned til Knudmose, og der havde hun bl. a. den oplevelse at faa haak' af kjælle Kasper, der paa den tid svarede godt til sit navn. I sin faareflok havde pigen en balstyrig ronver, der helst ville gaa, hvor den ikke maatte, og den løb immer over skellet - og Karen bagefter. Kaspers hjem, fattighuset, laa i Fejer skovhuse tæt ved, og en dag synes Kasper, at det var synd for den sølle vædder, hvorfor han greb fat i æ tondsel o ga hind en gjaw haak'. Men bagef-ter kom der bud efter kæltringen. P. Donsig fik fat paa Kasper - høg over høg, og siden kunne knægten nok dy sig. --
I hjemmet var der altid travlhed. Der var mange munde at mætte, og der skulle meget tøj til, baade til daglig brug og til - fremtiden. Man bagte, bryggede, kernede og slagtede jo selv. Hvert efteraar blev der slagtet en del faar, og af tællen støbte man lys i lange baner - dog mindes Karen ogsaa, at man brugte en tranlampe i hendes hjem. Om vinteren sad man dag ud og dag ind og kartede, spandt og bandt, og mandfolkene hjalp til - dog havde hen-des far og hendes bedstefar ikke større interesse for bindehosen."
(Uddrag af Slægtsbog over Palle Christensen Fløe og hustru Margrethe Christensdatters forfædre og efterkommere).

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Dåb. Faddere var Thomas Knudsen og hustru samt Michel Christensen af Lind og pigen Kirsten Marie Nielsdatter, Kollund.
Peder Pedersen blev båret til dåben af Mette Christensdatter fra Lind.


Billede

Peder blev gift med Karen Pallesdatter, datter af Palle Christensen Fløe og Margrethe Christensdatter, den 10 Apr. 1840 i Rind. (Karen Pallesdatter blev født den 5 Apr. 1819 i Kollund, Rind sogn, døbt den 12 Apr. 1819 i Rind og døde i 1902.)
Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Seneste opdatering: d. 29. juli 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia