Dynes Jensen
Christiane Christensdatter
Jens Christian Dinesen
(1832-1933)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Karen Pedersdatter

Jens Christian Dinesen

  • Født: 7 Okt. 1832, Fjederholt, Rind sogn
  • Ægteskab: Karen Pedersdatter den 28 Apr. 1868 i Rind
  • Død: 17 Jan. 1933, Herning i en alder af 100 år
Billede

punkttegn  Notater:

Ved Jens Christian Dinesens 100 års fødselsdag skrev H. P. Hansen en omtale i herning Folkeblad. Det hedder bl.a. "I år er Jens Christian Dinesen en ældgammel mand, thi hane r født d. 7. okt. 1832 - altså i Frederik VI.s dage og under enevælden-, og han har oplevet meget, der hører svundne tider til; men elleres må man sige, at han er en rask gammel mand, og når undtages, at hørelsen ikke er så god, så har han endnu sanserne i en forholdsvis god orden, og ofte har jeg kunnet takke hans hukommelse for gode oplysninger om svundne tiders primitive forhold. Jens Christians forældre var Dynes Fjederholt og Christiane i Fjederholt, Rind sogn. Han var den ældste af 6 børn, og nu er han den sidste af disse. Hans indtræden i denne syndige verden var ret besværlig -navnlig for moderen og de sølle bæster. Jordmoderen skulle hentes fra Brande, og da hun kom, erklærede hun, at man maatte have bud efter en læge, thi det var en vanskelig fødsel. Men det var lettere sagt end gjort, thi der var hverken nogen læge i Herning eller Brande paa den tidj Om aftenen d. 6. oktober kørte Jens Christians farfar, Jens Chr. Pedersen i Okkels, alt hvad remmer og tøj kunne holde afsted til Ringkøbing efter en læge, og liyz time efter var han tilbage, og saa kom Jens Christian til verden.
Jens Christian var en opvakt og lærenem dreng, der kom godt ud af det med baade degn og præst - ganske vist fik hånet rap den første dag, han var i skole, men ikke fordi han havde gjort noget galt, bare gammel skik der, at de alle, uden persons anseelse, skulle have deres tamp, hvis en havde fortjent en revselse.
I 1855 blev han soldat i København ved 1. jægekorps. Og om dette ophold skal bare fortæl-les, at han benyttede sin fritid paa en god maade. Han laante og læste en mængde bøger, han gik ofte hen i rigsdagen - der var saa lunt", og det er der den dag i dag! -, og der hen-ne saa han bl. andre Grundtvig, der var iøjnefaldende ved sit store skæg.
Da han blev taget til underkorporal, fik han yderligere undervisning i læsning, skrivning, regning og tegning. I 1857 slap han hjem; men da krigen brød ud i 1864, maatte han ogsaa "te1 en". Han var med ved Dannevirkes rømning, den strengeste tur, han har haft i sit lan-ge liv, og han var med ved Dybbøl. Kulde og sult maatte soldaterne døje, og mange blev dræbte, andre lemlæstede; Jens Christian Dinesen kom tilbage med hele lemmer. Om si-ne mange oplevelser under krigen m. m. vil interesserede læsere kunne finde gode oplysnin-ger i Hardsyssels aarbøger 1925 og 1932.
I sommeren 1868 købte Jens Christian "Søndergaard" i Kollund og saa blev han gift med Pe-der Donsigs datter, Karen. I 45 aar drev parret nu gaarden. Jens Christian Dinesen fik na-turligvis mange offentlige tillidshverv, han var bl. a. medlem af Rind-Herning sogneraad i 6 aar, og han røgtede disse hverv til alles tilfredshed."
(Uddrag af Slægtsbog over Palle Christensen Fløe og hustru Margrethe Christensdatters forfædre og efterkommere).


Billede

Jens blev gift med Karen Pedersdatter, datter af Peder Pedersen Donsig og Karen Pallesdatter, den 28 Apr. 1868 i Rind. (Karen Pedersdatter blev født den 16 Sep. 1842 i Kollund og døde den 5 Feb. 1933 i Herning.)
Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Seneste opdatering: d. 29. juli 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia