pil pil
Christen Jepsen Hvid
(Omkr 1425-)
Maren Poulsdatter Quie
(Omkr 1425-)
Jep Christensen Hvid
(Omkr 1440-Efter 1517)
Maren
Anders Jepsen Hvid
(Omkr 1462-1557)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Margrethe Christensdatter Barfod

Anders Jepsen Hvid

  • Født: Omkr 1462, Trabjerggaard, Borbjerg sogn
  • Ægteskab: Margrethe Christensdatter Barfod
  • Død: 1557, Trabjerggaard, Borbjerg sogn i en alder af ca. 95 år
Billede

punkttegn  Notater:

Anders Jepsen Hvid er formodentlig identisk med den Anders Hvid, der nævnes som ejer af Abildtrupgaard fra 1487-1498, da han skulle svare følgenden afgift af gården til Lundenæs Slot: "1,5 ørte rug, 1,5 ørte byg, skoffsvin, 1 pund smør, 2 leding oc setgerd, 2 skip hafre kongstet". Anders Jepsen Hvid var beboer af Trabjerg i Borbjerg sogn og ejer af en del jordegods der og i egnen omkring Holstebro. I 1510 var Anders Jepsen Hvid af Vestervig Kloster forlenet med 2 gårde i Borbjerg, og i 1514 lejede han og hustru på livstid af Gudumkloster en gård Felde i Ryde sogn. I 1524 fik han af Fredrik 1. for sig og sine arvinger til evig tid brev på Hodsagergaard og Brogaard i Hodsager sogn imod at give landgilde, som andre selvejere i Ginding Herred plejede at yde. Desuden ejede han en gård ved navn Hessellund og 1/3 af Hoagergaard i Borbjerg Sogn. Han besad endvidere 2 gårde i Haderup sogn og gården Tinkerdal i Borbjerg sogn samt nogle enge, som blev benyttet af Silkegaard i Feldborg sogn. Af nogle tingsvidner fra Karup Birketing 1552 fremgår det, at Anders Jepsen Hvid var delefoged eller ridefoged på Lundenæs Slot, og i årene 1510-1550 var han herredsfoged i Ginding Herred. Efter hans og hans hustrus død udbrød der alvorlige og langvarige stridigheder mellem kongen og arvingerne, på vis vegne Peder Skriver, der uden tvivl er identisk med Peder Jensen, og JAcob Bertelsen, der formodentlig var gift med Kirstine Andersdatter.

Under oprøret i 1534, den såkaldte Grevens Fejde, hvor Grev Christoffer af Oldenborg sammen med Skipper Clement stod i spidsen for bønderne for at få den fordrevne Christian II til konge efter Frederik I. Adelsmændene ønskede derimod Christian III som konge. Mange selvejere mistede som straf for deres deltagelse i oprøret deres selvejerrettigheder og blev almindelige fæstere, som dog- hvis de havde de fornødne midler- kunne købe deres gårde til selveje igen. Blandt de selvejere, der deltog i oprøret var Anders Jepsen Hvid, der dog var så velhavende, at han kunne købe det hele tilbage igen, om end det blev dyrt for ham.

Kilde: http://familytreemaker.genealogy.com/users/h/a/g/Birgit-Hagen-2/WEBSITE-0001/UHP-0403.html



At Anders Hvid i 1543 blev takseret til skat lige med andre adelige og at kvinderne i Trabjerg altid blev kaldt Fruer, hvad kun adelsdamer blev, taler stærkt for hans adelige herkomst, og ikke mindst fordi det på dette tidspunkt ofte kunne være vanskeligt at afgøre om en mand var selvejerbonde eller lavadelig.
Desuden kan vi nævne at Anders Hvids sønnedatter, fru Karen Nielsdatter ligefrem beviser ved en Landstingsdom af 2/11 1611, at hun er adelig. Men at slægten efterhånden måske ret tidligt mistede sine adelige rettigheder er sikkert.

Adelig eller ej, så var Anders Hvid en både velset eg velhavende mand, som med tiden kom i besiddelse af megen jordegods.

Kilde: http://reocities.com/Heartland/estates/5640/mjenspedersenogah.htm

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Herredsfoged i Trabjerg, Ginding herred i årene 1510-1550.


Billede

Anders blev gift med Margrethe Christensdatter Barfod, datter af Christen Thygesen Barfod og Ukendt. (Margrethe Christensdatter Barfod døde i 1565 i Trabjerg.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Seneste opdatering: d. 29. juli 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia